Hoewel de krapte op de arbeidsmarkt nog altijd groot is, heeft een grote groep werknemers weinig fiducie in de eigen kansen om een andere baan te vinden. De babyboomer is te oud, terwijl Generatie Z zegt te worden afgewezen wegens een gebrek aan werkervaring.
Dat blijkt uit wereldwijd onderzoek van LinkedIn naar kansen en belemmeringen op de arbeidsmarkt. Het onderzoek werd uitgevoerd onder meer dan 30.000 deelnemers tussen de 18 en 65 jaar. Ruim duizend van de respondenten komen uit Nederland.
Gelukkig in Nederland
Het goede nieuws is dat Nederlanders weinig te klagen hebben. Nederlanders zijn vergeleken met andere Europeanen positief over hun kansen op een goed leven en loopbaansucces. Ze zijn het meest op zoek naar werk wat zij leuk vinden en het actief houden van lichaam en geest. Bovendien rapporteren zij het vaakst een goede balans tussen werk en privéleven. Van alle Europeanen komen de Nederlanders als het gelukkigst uit de bus. Wereldwijd staan we op de zesde plaats.
Leeftijd als hindernis
Maar dan het slechte nieuws. Meer dan de helft (53%) van de ondervraagde babyboomers (55-65 jaar) en 28 procent van Gen X (39-54 jaar) heeft het gevoel dat hun leeftijd loopbaankansen in de weg staat. Zij ervaren dit voornamelijk als het gaat om het krijgen van waardering voor wat zij doen en wanneer zij van carrière willen veranderen. Leeftijd heeft ook invloed op jongere werknemers (Gen Z). Zij ervaren juist moeite om kansen te realiseren door een gebrek aan werkervaring (31%) en een moeilijke arbeidsmarkt (31%).
Gezond samenwerken
Generatie-expert Aart Bontekoning: “Voor Nederlandse werkgevers is één van de grootste uitdagingen om gezond samenwerken tussen de groeiende groep 50- en 60-plussers en de kleiner wordende groep 20- en 30-plussers te bevorderen. In dat samenwerken creëren millennials een trendbreuk, namelijk van top down naar gelijkwaardig samenwerken, wederzijds leren en meer eigen regie over het werk. Steeds meer 50-plussers nemen dat over. Ze worden er vitaler en gelukkiger van en houden zo langer doorwerken beter vol. Goede werkgevers steunen die trendbreuk.”
Dit bericht werd oorspronkelijk gepubliceerd door PW.