Wat betekenen de kabinetsplannen voor HR? PW. stelde een overzicht op van de belangrijkste beleidsvoorstellen en een selectie uit de Troonrede die werd voorgedragen door koning Willem-Alexander op Prinsjesdag.
Goede voorzieningen
‘Een sterke economie is nodig om met elkaar verder te bouwen aan Nederland’, aldus de koning. ‘Nog nooit hadden zoveel mensen betaald werk. De staatsschuld is onder controle. De lasten kunnen omlaag. Maar goede voorzieningen kosten geld en dat geld moet eerst worden verdiend.’
Brexit
‘De realiteit is dat we ook de komende fase gematigde groei kennen.’ De dreigende Brexit werpt volgens de vorst ‘zijn schaduw vooruit’. Ook handelsoorlogen werden in de Troonrede genoemd als reden voor afvlakkende economische groei.
Investeringsfonds
De koning sprak ook over een breed opgezette groeiagenda. ‘Daar maakt een investeringsfonds deel van uit.’ De concrete plannen voor dat fonds komen begin volgend jaar. ‘Ook dat is een fundament om ook in de toekomst onze economie veilig te stellen.’
Al eerder lekte uit dat het kabinet zo’n fonds, dat met geleend geld wordt gevuld, in het leven wil roepen. Omdat geld lenen het kabinet geld oplevert dankzij de negatieve rente, is de creatie van zo’n Investeringsfonds een logische gedachte. “Wat mij betreft gaat het echt om tientallen miljarden, voor de lange termijn”, zei minister van Financiën Wopke Hoekstra in een toelichting.
Leven lang ontwikkelen
Het kabinet wil in deze kabinetsperiode inzetten op Leven Lang Ontwikkelen. In de tijdens Prinsjesdag gepresenteerde plannen staat dat dit van groot belang is. Het moet ertoe leiden dat mensen vitaal, flexibel en duurzaam inzetbaar blijven op een veranderende arbeidsmarkt. Het kabinet heeft voor de komende vijf jaar vijftig miljoen euro gereserveerd voor Leven Lang Ontwikkelen.
Zelfstandigenaftrek afgebouwd
Een van de belangrijkste problemen in de huidige arbeidsmarkt is volgens het kabinet de aanzienlijke verschillen in de fiscale behandeling van werknemers en zelfstandigen. Onder andere dit verschil verstoort de keuze van werkenden en hun werkgevers en opdrachtgevers bij de vormgeving van het leveren van arbeid. Om het verschil in fiscale behandeling tussen werknemers en zelfstandigen te verkleinen, zal het kabinet de zelfstandigenaftrek daarom afbouwen. Het belastingvoordeel voor zzp’ers gaat met stapjes terug van maximaal 7280 euro nu naar 5000 euro in 2028.
WKR uitgebreid
De verruiming van de werkkostenregeling (WKR) gaat op 1 januari 2020 definitief in, zo blijkt uit de begroting van het ministerie van Financiën. Zo kunnen werkgevers straks tot 2.000 euro hogere onbelaste vergoedingen (bijvoorbeeld voor een kerstpakket) aan hun werknemers geven. De aanpassing van WKR was al eerder aangekondigd.
Bron: PW.net